Whisky – En guide om whisky & whiskey


Whiska loss! – En övergripande guide till Whiskyns värld

Såvida du inte är en av de få (men trevliga) människor därute som inte ens druckit en droppe sprit i hela ditt liv, är chansen nog ganska stor att du är bekant med drycken whisky. Whisky, som även stavas med ett extra e ibland, är namnet som används för att beteckna ett brett utbud av läckra och destillerade spritdrycker som framställs av sädesslag och sedan lagras i ektunnor. På grund av sitt innehåll av sädesslag anser en hel del människor att det är en bra typ av sprit att dricka.

Whiska loss på rätt sätt: Så dricker du din whisky

Förr i tiden följde renlevnadsmänniskorna en mycket speciell etikett när de drack sin whisky. Ur deras sätt att se på saken måste whisky avnjutas från ett tulpanformat glas med en skvätt vatten utan bubblor. Tillsatsen av kolsyrefritt vatten är nödvändig för att maximera den unika läckra doften från whiskyn. Tänk på att is faktiskt täpper till snarare än förstärker doften av whisky. Lör dig mer på en whiskyprovning i Göteborg hos oss!

Exempel på whiskyinnehållande drinkar är Manhattan, Whiskey Sour, Irish coffee och enkla Ginger Ale för den som inte är så van vid att dricka whisky, eller någon annan spritsort för den delen.

Hur “whiskar” du till det?

Olika sorters whisky

Vilken typ av sädesslag som används i en viss blandning är vanligtvis den enda särskiljande faktorn för de olika typerna av whisky som finns på marknaden i dag.

Skotsk whisky

Dessa drycker destilleras ofta två gånger och lagras i minst tre år.

Irländsk whiskey

Denna typ av whisky måste destilleras tre gånger och lagras på ekfat i minst fyra år innan det anses “drickbart”.

Amerikansk straight whiskey

Dessa drycker destilleras ur mäsk som innehåller minst 51% och max 80% av ett enda sädesslag. Lagringsprocessen måste ske i nya fat gjorda av amerikansk vitek som förkolnats innan användning.

Maltwhisky

Denna term används endast för whisky tillverkad av 100% mältat korn och ingenting annat. En single-malt whisky däremot är en maltwhisky som kommer från ett enda destilleri och är den dyraste typen av whisky på marknaden. Dess enskilda destilleriproduktion ger den en unik smak som enkelt kan särskiljas från andra maltwhiskysorter.

Pure Pot Still whisky

Ett slags irländskt whisky som huvudsakligen tillverkas genom att kombinera mältat och omältat korn.

Blended whisky

Detta är ett namn som används för att beskriva olika whiskysorter som blandats samman och innehåller straight whisky såväl som ren sprit (ren etanol). Tillverkningsprocessen tillåter destillerierna att bevara en ganska konsekvent smak som blir mjukare än en single malt-whisky.

Här kan du whiska loss: Betydande platser i whiskytillverkningens historia

Skottland – Även om alla typer av whisky framställs i Skottland är deras favoritwhisky förmodligen en single malt skotsk whisky. Skottarna föredrar att kalla sin whisky för just “whisky” medan många andra stavar det “whiskey” på engelska. Välkända skotska whiskysorter är bland andra Glenmorangie, Chivas Regal och Glenlivet.

USA – Tillverkar whiskysorter som Bourbon, Tennesee och den hembryggda whiskysorten kallad Moonshine. Här är man också förtjusta i att kalla alla skotska whiskysorter för “Scotch”. Jim Beam Black Label och Jack Daniels är exempel på populära amerikanska whiskysorter.

Irland – Tack vare att de destillerar sin whiskey tre gånger och lagrar den i 4 år är irländsk whiskey hyllad för sin extra mjukhet och smakrika smak. Kända irländska whiskymärken är bland andra Connemara och Tullamore Dew.